Opdracht 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opdracht 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opdracht 3

 

 

 

 

 

 

Opdracht 4

Neem een A4tje papier en een zacht potlood 2B, een klok.en een paar kleurtjes inkt. Ecoline b.v..

Kijk naar het onbewerkte vel papier en word je bewust van de nog maagdelijke vrijheid die het geeft.

Pak het potlood en begin ergens op het vel. Probeer, zonder het potlood op te tillen, zo langzaam mogelijk een lijntje te trekken. Teken het lijntje om het lijntje en probeer van het lijntje te gaan houden. Dat lukt al snel als je gaandeweg met het potlood speelt door bijvoorbeeld de druk te verhogen en te verminderen.

Als, heel langzaam niet meer vol te houden is, speel dan ook met de snelheid van de beweging. Houdt het potlood wel op het papier omdat je anders de directe relatie verliest en je opnieuw moet besluiten hoe verder te gaan en dat proces moet je nog even vermijden.

Ga zolang je er plezier aan beleeft door en laat je niet van de wijs brengen door de zich onwillekeurig opdringerige associaties. Blijf bij jouw lijntje.

Als je stopt kijk dan op de klok hoe lang je, zonder het potlood op te tillen en zonder het plezier in het doen te verliezen, er over hebt gedaan. Noteer dat, als ook de datum en je naam op hetzelfde vel.

 

Bekijk aandachtig het resultaat en meldt hardop wat je ziet.

Ja dat moet hardop omdat je nu afstand moet scheppen tussen je gevoel en je denken. Je hoort jezelf iets zeggen en daar luister ja dan naar met je gevoel. Dat is anders wanneer je het alleen bedenkt want dan neemt je verstand al gauw een loopje met je gevoel of andersom.

Schrijf, over wat er met je gebeurde op, en doe dat op hetzelfde papier waar jouw lijntje al op staat en vervolg als  ware die lijn al schrijvend. Doe dat spelenderwijs en als er geen ruimte meer is probeer dat dan toch op te lossen door bijvoorbeeld te bedenken dat je ook nog verder kan gaan op een nieuw vel. Zo ontstaat er zelfs een twee of drie/enz. luik.

 

Bekijk het resultaat en maak al kijkend langzaam een mooie prop van het bewerkte papier. Houdt de prop heel even onder een dun straaltje uit de kraan. Besprenkel de prop met wat spettertjes rode gele en blauwe inkt, Ecoline b.v. Laat het geheel goed opdrogen en wacht af.

 

A. Hang de gedroogde prop aan een draadje op een mooie plek en heb je een kat, laat die er dan mee spelen.

B. Haal voorzichtig de prop weer uit elkaar en probeer inscheuren zoveel mogelijk te voorkomen. Het water en de inkt deden echter op diverse plaatsen het papier aan elkaar kleven, maar beschouw dat als een interessant gegeven. Laat dat gegeven meedoen met het

u I t e l k a a r h a a l p r o c e s.

 

C. Doe eventueel A en B. of  alleen B.

D. Lijst het resultaat in.

 

Veel succes. Hendrik Planting

vogelvoeterboek

Link naar www.hendrikplanting.nl

Pag. 2 
Over tijd en ruimte  

Pag. 6

Over kunst

 

Pag. 1 
inleiding  

Pag,3

Anders

gezegd

4